

26th Annual National Family Practitioners Congress 7-8 September Protea Breakwater Lodge [GBS- UCT] **"Family Medicine Strengthens PHC – Creating Opportunities from Adversity"**

Day 3: Sunday, 8 September 2024							
Time	Auditorium (Plenary Venue - Lower ground)	(Breakaway Venue 4 - First Floor)	(Breakaway Venue 5 - First Floor)	(Breakaway Venue 6 - First Floor)			
07h45 – 08h00	Registration - All conference delegates						
08h00 – 08h10	Welcome and housekeeping (10 min) Presenters: Prof K. von Pressentin and Dr R. Mukhinindi						
08h10 – 08h30	WELCOME (20 min) Plenary Speaker: Dr Keith Cloete - Western Cape DOH Chair: Prof K. von Pressentin						
08h30 – 09h15	5.P. PLENARY (45 min) Ethics [KM SEEDAT MEMORIAL LECTURE] <i>Title: Gift of the Givers</i> Speaker: Dr Imtiaz Sooliman Chair: Prof K. von Pressentin						
09h15 – 10h45	6.P. PLENARY (90 min) Clinical <i>Title: Non-communicable diseases: a pandemic or opportunity?</i> Speaker: Dr Asafika Mbangata, Dr Mabowa Makhomisane and Sr Buyelwa Majikela-Dlangamandla Chair: Prof K. von Pressentin						
10h45 – 11h15	Tea / Coffee Break (E-Posters & Exhibitions available to view)						
11h15 – 12h00	4.A. SEMINAR (45 min) Clinical <i>Title: The Burden of</i> <i>Pneumococcal pneumonia and</i> <i>Pneumococcal Vaccination</i> <i>Benefits</i> Speaker: Prof Sipho Dlamini Sponsored by: Pfizer Chair: Dr L. Profitt	4.B. SEMINAR (45 min) Clinical <i>Title: Neurodivergence? Don't</i> <i>wait.</i> Speaker: Dr Nick Davies Chair: Dr M. de Swardt	4.C. SEMINAR (45 min) Ethics <i>Title: Brief behaviour change</i> <i>interviewing skills</i> Speaker: Prof Olufemi Omole and Dr Deidre Pretorius Chair: Dr M. Klocke	2.C. ORAL PRESENTATIONS Clinical OA 09 - OA 12 (10 min each) Q&A session (10 min) Assessors: Dr Deidre Pretorius, Prof Bob Mash and Rashiqua Holdman Chair: Dr H. Dicks Bob Mash - Key lessons on primary health care service delivery from the work funded by the Global Alliance on Chronic Diseases. Bob Mash - The sustainability of Group Empowerment and Training (GREAT) for people with type 2 diabetes in South Africa Gilbert Mubangizi - Health user perceptions of primary care services in KwaZulu-Natal, South Africa. Pfunzo-Theblessed Machimana - An Audit of the completeness of the road to health booklet at Tema community			

SAAFP: Promote optimal health for the people in Southern Africa through advocacy, support and the development of the primary health care team, and the establishment of an equitable, humane

and integrated district health care system. www.saafp.org |+27 60 408 8569 | admin@saafp.org



26th Annual National Family Practitioners Congress 7-8 September Protea Breakwater Lodge [GBS- UCT]

"Family Medicine Strengthens PHC – Creating Opportunities from Adversity"

12h00 – 12h45	4.D. SEMINAR (45 min) Clinical <i>Title: Fertility work-up in a</i> <i>resource-limited primary care</i> <i>setting</i> Speaker: Dr Rendani Tshikosi Chair: Dr L. Profitt	4.E. SEMINAR (45 min) Clinical <i>Title: Training of Clinical Trainers</i> Speaker: Prof Hanneke Brits, Prof Bob Mash and Prof Richard Cooke Chair: Dr R. Mukhinindi	4.F. SEMINAR (45 min) Clinical <i>Title: The role of primary care in</i> <i>primary immunodeficiencies</i> Speaker: Prof Andre van Niekerk Chair: Dr M. Klocke	2.C. ORAL PRESENTATIONS Clinical OA 13 - OA 15 (10 min each) Q&A session (10 min) Assessors: Dr Deidre Pretorius, Prof Bob Mash and Rashiqua Holdman Chair: Dr H. Dicks Doudou Nzaumvila - An exploration of the perspectives and experiences of users on the factors underlying the use of and dependency to Nyaope inTshwane, South Africa Siphesihle Mlambo - A survey on factors for late antenatal bookings amongst pregnant women attending a community Health Care Centre in Tembisa, Gauteng Province, South Africa Andrew Wilkins - Comparing outcomes between vacuum extractions and second stage caesarean deliveries at a rural South African district hospital			
12h45 – 13h45	LUNCH SYMPOSIA (Venue: Upper-Deck) Clinical Sponsored by SANOFI Speaker: Dr Amith Ramcharan (Paediatric Endocrinologist) Topic: Glycaemic control in Primary Care: How can we win? Chair: Dr Asafika Mbangata						
13h45 – 15h15	7.P. PLENARY (90 min) Clinical / Ethics <i>Title: Embracing digital solutions health entrepreneurship and the Fourth Industrial Revolution (4IR) to augment the provision of high-quality PHC</i> Speaker: Dr Robin Dyers, Dr Cyril Nkabinde, Darren Sweiden and Dr Abongile Qamata Chair: Prof T. Ras						
15h15 – 15h45	Tea / Coffee Break (E-Posters & Exhibitions available to view)						
15h45 – 17h15	2.D. WORKSHOP (90 min) Ethics <i>Title: Ethical Considerations of</i> <i>Human Microbiome Research</i> Speaker: Dr Reinhard Boehmer Sponsored by: Pathcare Chair: Prof T. Ras	2.E. WORKSHOP (90 min) Clinical <i>Title: MDR - TB New development</i> Speaker: Dr Madeleine Muller Chair: Dr J. Porter	2.F. WORKSHOP (90 min) Clinical <i>Title: CMSA - Entrustable</i> <i>Professional Activities</i> Speaker: Prof Mergan Naidoo Chair: Dr R. Mukhinindi	2.D. ORAL PRESENTATIONS Clinical OA 16 - OA 17 (10 min each) Q&A session (10 min) Assessors: Dr Deidre Pretorius, Prof Bob Mash and Rashiqua Holdman Chair: Dr H Dicks Marthinus Heystek - Genogram, Breast Cancer and BRCA Genetics - A case study Grace Brain - Enabling access to medical abortion in South Africa: the case for reform and innovation			
17h15 – 17h45	Prize giving and closure: Prof Gert Marincowitz and Prof Klaus von Pressentin						