

26th Annual National Family Practitioners Congress 7-8 September Protea Breakwater Lodge [GBS- UCT]

"Family Medicine Strengthens PHC - Creating Opportunities from Adversity"

Day 1: Friday 6 September 2024				
Time	PoCUS Workshop: (Breakaway Venue 4 - First Floor)	Time	PhD Workshop: (Breakaway Venue 6 - First Floor)	
07h30 - 08h00	Registration - All conference delegates	08h30 - 09h00	Registration - All conference delegates	
08h00 - 08h15	Introduction and Welcome (15 min)	09h30 - 11h00	OPENING PLENARY (90 MINUTES) Welcome and brief check-in (Klaus von Pressentin) Doctorateness and the PhD (Mergan Naidoo) Supervision overview - Masters vs Doctoral (Bob Mash) - Practice of supervision, roles and responsibilities of supervisor vs supervisee, supervision agreements (Klaus von Pressentin) Models of supervisions: single, co-supervision, cohort	
08h15 – 08h30	MODULE 1 (15 min) Principles in PoCUS			
08h30 - 09h00	MODULE 2 (30 min) Ultrasound Basics & Machine Settings			
09h00 - 09h30	MODULE 3 (45 min) PoCUS in Trauma (eFAST)			
09h30 - 10h00	HANDS-ON SESSION			
10h00 – 10h30	Tea / Coffee Break			
10h30 - 11h00	MODULE 4 (30 min) Basic Cardiac PoCUS			
11h00 - 12h00	MODULE 5 (30 min) Vascular Access	11h00 – 11h15	Tea / Coffee Break	
12h00 – 12h30	HANDS-ON SESSION	11h15 – 13h00	GROUP WORK (105 MINUTES) Dreamers getting started (Gert Marincowitz) - Getting started with your PhD – finding your supervisor and topic (Deidre Pretorius) - Reviewing and refining your research questions and alignment with potential study designs/methodology Doers – research supervisions (Bob Mash) - Academic writing and how to develop this (Mergan Naidoo) - Providing feedback (Klaus von Pressentin)	
12h30 - 13h30	LUNCH	13h00 – 13h45	LUNCH	
13h30 - 14h00	MODULE 6 (30 min) Lung in PoCUS	13h45 – 15h30	GROUP WORK (CONTINUED) (105 MINUTES)	
14h00 - 14h30	HANDS-ON SESSION			
14h30 - 15h00	MODULE 7 (30 min) DVT PoCUS			
15h00 - 15h30	HANDS-ON SESSION			

SAAFP: Promote optimal health for the people in Southern Africa through advocacy, support and the development of the primary health care team, and the establishment of an equitable, humane and integrated district health care system.





"Family Medicine Strengthens PHC - Creating Opportunities from Adversity"

15h30 - 16h00	Wrap Up & Close	15h30 - 15h45	Tea / Coffee Break
		15h45 - 16h30	FINAL PLENARY (45 min) Reflection on the day Next steps and recommendations for individuals, departments and the SAAFP Research Committee